Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (2024)

Olimpijske igre su najveća pozornica u sportu. I ovogodišnje zimsko izdanje već je ponudilo radost, očaj, medalje i trikove. dakle, Dnevni Top 10 je odabrao 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022. i tu je da ih podijeli s vama danas.

Zimske olimpijske igre 2022. bile su međunarodna zimska multisportska manifestacija koja se održava od 4. do 20. februara 2022. u Pekingu, Kina i okolnim područjima, a takmičenje u odabranim disciplinama počinje 2. februara 2022. Prije nego vidimo ko će najzanimljiviji dio Olimpijskih igara u Pekingu, pogledajte ko je pobijedio u igri.

Ko je osvojio najviše medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022.

Norveška je završila na vrhu tabele medalja druge uzastopne Zimske olimpijske igre, osvojivši ukupno 37 medalja, od kojih je 16 zlatnih, postavljajući novi rekord za najveći broj zlatnih medalja osvojenih na pojedinim Zimskim olimpijskim igrama. Domaćin Kina završila je na trećem mjestu sa devet zlatnih medalja i jedanaestom po ukupnom broju osvojenih medalja, što je označilo njen najuspješniji nastup u istoriji Zimskih olimpijskih igara.

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (1)

U skladu s tim, mnogi sjajni igrači ostvarili su neke od najboljih nastupa na Olimpijskim igrama u Pekingu 2022., a evo samo 10 najboljih priča na koje biste trebali paziti.

TOP 10: Zoi Sadowski-Synnott

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (2)

Zoi Sadowski-Synnott je novozelandska snowboarderka, specijalizirana za slopestyle i velika zračna takmičenja. Osvojila je zlatnu medalju u sloupstyle-u za žene i srebro u velikom zraku na Zimskim olimpijskim igrama 2022., postavši prva osvajačica zlatne medalje na Novom Zelandu i prva koja je osvojila više medalja na Zimskim olimpijskim igrama. Prema olimpijski, osvojila je i bronzanu medalju u ženskom big airu na Zimskim olimpijskim igrama 2018. i osvojila titulu u slopestyleu za žene na Svjetskom prvenstvu 2019. godine.

TOP 9: Anna Shcherbakova

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (3)

Anna Stanislavovna Shcherbakova je ruska umjetnička klizačica. Ona je olimpijska šampionka 2022. i svetska šampionka 2021. godine, kao i na mnogim drugim događajima. Ščerbakova trenutno ima treći najveći rezultat u slobodnom klizanju od svih klizačica, sa 175.75 bodova, iza samo sunarodnica Kamile Valieve i Aleksandre Trusove.

Bila je prva seniorka koja je sletjela na quad Lutz (prva žena koja je sletjela je drugarica za trening Alexandra Trusova) i prva žena koja je sletjela na dva quad Lutz skoka u jednom programu. Prema Infobae, ona je također jedna od rijetkih klizačica koje su imale quad flip, kako na međunarodnom tako i domaćem nivou, kao i prva žena koja je sletjela na quad flip u kombinaciji sa trostrukim prstom.

TOP 8: Alex Hall

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (4)

Alexander Hall ili kolokvijalno poznat kao "A Hall", američki je skijaš slobodnim stilom koji se takmiči na međunarodnom nivou kao član US Freeskiing Slopestyle tim. Učestvovao je na FIS Svjetskom prvenstvu u skijanju slobodnim stilom 2017, Zimskim olimpijskim igrama 2018 i Zimskim olimpijskim igrama 2022. Hall je osvojio zlatnu medalju u muškoj disciplini slopestyle na Igrama u Pekingu 2022.

Sa 23 godine Aleks Hol sebe može sa ponosom nazvati osvajačem zlatne olimpijske medalje. Prema USA Today, stil, njuh i kreativnost koje je Hall donio u Peking 2022. ostat će dugo u sjećanju. Njegova trka za zlatnu medalju u slopestyle-u uključivala je ogroman dupli čep na njegovom prvom skoku, zatim nezaboravno odbijanje od zgloba u dijelu s valovima, i nevjerovatan dupli-1080 da se spusti i završi.

TOP 7: Juraj Slafkovsky

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (5)

Juraj Slafkovsky je slovački profesionalni hokejaški napadač za Montreal Canadiens iz Nacionalne hokejaške lige (NHL). Izabran je kao prvi ukupno na NHL ulaznom draftu 2022. od strane Kanadiensa, slovačkog igrača sa najviše draftova u istoriji NHL-a.

Slafkovsky se prvi put istaknuo kao član slovačke reprezentacije na Zimskim olimpijskim igrama 2022., gdje je odigrao ključnu ulogu u prvoj olimpijskoj medalji Slovačke u hokeju. Vodeći na turniru po rezultatu, proglašen je za najkorisnijeg igrača. Identificiran je kao dio nove generacije perspektivnih slovačkih hokejaša i prema Olimpijske igre, Slafkovsky je postigao sedam golova u Pekingu i bio na prvom mjestu na tabeli (takođe sa sedam) zajedno sa još tri igrača.

TOP 6: Su Yiming

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (6)

Su Yiming je kineski snouborder i tinejdžerska zvijezda koja je svoju lansirnu platformu pronašla sa zlatnom olimpijskom medaljom i srebrnom olimpijskom medaljom, sve prije svog 18. rođendana. Pobjedom na FIS Svjetskom kupu u snoubordu 2021-22 Big Air na skijalištu Steamboat 4. decembra 2021., postao je prvi kineski snouborder koji je zauzeo mjesto na podijumu Svjetskog kupa, prema Wikipedia.

Tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022., Su Yiming je postao prvi kineski snouborder koji je osvojio zlato na velikom vazdušnom događaju, stvarajući istoriju za zemlju domaćina Olimpijade. Takođe je osvojio srebro u muškom snoubordu slopestyle-u, zauzevši drugo mjesto iza Kanađanina Max Parrota, kako je navedeno u Forbesu.

TOP 5: Eileen Feng Gu

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (7)

Eileen Feng Gu je skijašica slobodnog stila rođena u Americi. Sa 18 godina, Gu je postao najmlađi olimpijski šampion u skijanju slobodnim stilom nakon što je osvojio zlatne medalje u big airu i halfpipeu i srebrnu medalju u slopestyleu na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu.

Prema Olimpijske igre, ona je prva skijašica slobodnim stilom koja je osvojila tri medalje na pojedinim Zimskim olimpijskim igrama. Zbog geopolitičkih tenzija između SAD-a i Kine, njena odluka da pređe iz tima SAD u Kinu privukla je međunarodnu pažnju.

TOP 4: Gabriella Papadakis & Guillaume

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (8)

Gabriella Maria Papadakis je francuska plesačica na ledu. Sa svojim partnerom Guillaumeom Cizeronom, ona je olimpijska pobjednica 2022., srebrna olimpijska medalja 2018. i petostruka svjetska prvakinja. Pokazali su zašto su među najboljima u rangu postavivši najviši rezultat u istoriji sa 90.83 poena u ritam plesnom programu takmičenja u plesu na ledu.

Kada Gabriella Papadakis i Guillaume Cizeron klizaju, publika zadržava kolektivni dah, opčinjena emocijama, snagom i finoćom prema Stars On Ice. Jedan od najmlađih timova koji su ikada postali svetski prvaci u plesu na ledu, francuski par poseduje zrelost i vladavinu sportom koji ih je izdvojio od talentovanog polja.

TOP 3: Sui Wenjing & Han Cong

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (9)

Kineski par Sui Wenjing i Han Cong, koji su dvostruki svjetski prvaci i olimpijski vicešampioni, savršeno su započeli svoju olimpijsku avanturu kod kuće pošto su 4. februara 2022. oborili rekord u ekipnom kratkom programu, postigavši ​​82.83 boda. . Ali, prošli su jedan bolji u kratkom programu parova 18. februara 2022. godine, potuklivši svoj rekord sa rezultatom 84.41 i oduševili domaću publiku na stadionu Capital Indoor, prema Vijesti.

TOP 2: Suzanne Schulting

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (10)

Holanđanka Suzanne Schulting osvojila je Zimske olimpijske igre, postavila tri olimpijska rekorda, a njena kratka staza na 1,000 metara je takođe najbolja na svijetu. Prema Olimpijske igre11. februara 2022. godine, trkajući se u četvrtfinalu na 1,000 metara, leteća Holanđanka završila je trku za 1:26.514 i postavila novi svjetski rekord i zadivila publiku na stadionu Capital Indoor.

Prema Wikipedia, također je dvostruka ukupna svjetska prvakinja (2019, 2021) i trostruka ukupna prvakinja Evrope (2019, 2020, 2021), te trenutna svjetska rekorderka na 1000 metara.

TOP 1: Nils van der Poel

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (11)

Švedski brzi klizač Nils van der Poel već je osvojio zlato na 5,000 metara u olimpijskom rekordu kada se plasirao u finale trke na 10,000 metara. U munjevitoj trci 11. februara, postavio je zapanjujuće vrijeme od 12:30.74 kako bi oborio vlastiti svjetski rekord na 10,000 metara iz februara 2021.

Prema Olimpijske igre, Van der Poel je poznat po velikom obimu treninga, fokusirajući se na duge aerobne treninge niskog intenziteta poput vožnje bicikla. Na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu osvojio je zlatnu medalju i na 5000 metara i na 10000 metara, a Švedskoj je osvojio prvu zlatnu medalju u brzom klizanju u 34 godine. Nakon događaja, donirao je jednu od svojih medalja kineskom političkom zatvoreniku Gui Minhaiju u znak protesta ljudska prava zloupotrebe u Kini.

Ko su najbolji pobjednici Olimpijskih igara u Pekingu 2022.?

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (12)

Peking 2022. bio je pun nevjerovatnih podviga brzine, smjelosti, lukavstva i vještine, ali neki sportisti su otišli tamo gdje nije išao nijedan drugi čovjek, postavljajući svjetske rekorde, olimpijske rekorde i visoke rezultate kakve svijet nikada nije vidio . U skladu s tim, evo 10 najboljih i najpopularnijih olimpijskih pobjednika u Pekingu 2022. ponovo za pamćenje.

  1. Nils van der Poel
  2. Suzanne Schulting
  3. Sui Wenjing & Han Cong
  4. Gabriella Papadakis & Guillaume
  5. Eileen Feng Gu
  6. Su Yiming
  7. Juraj Slafkovsky
  8. Alex Hall
  9. Anna shcherbakova
  10. Zoi Sadowski-Synnott

Dakle, ovo je naša lista 10 najboljih i najpopularnijih olimpijskih pobjednika u Pekingu 2022. Nadamo se da ćete uživati ​​u našem članku i ne zaboravite se pretplatiti na Dnevni list Top 10, da se svakodnevno ažuriraju svjetskim izvorom sadržaja zasnovanog na istraživanju broj 1.

Top 10 najboljih i najpopularnijih pobjednika Olimpijskih igara u Pekingu 2022 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 6014

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.